Øvrige foredrag

 

 

Hvad skal du gøre hvis du møder en drage?

Fortællinger fra ”Hobbitten” for børn 6-11 år.

 

Selv om man ikke er helt gammel nok til at se ”Hobbitten” i biografen, skal man ikke snydes for Tolkiens fortællinger. En hobbit er ikke meget større end et barn, og hvordan kan sådan en størrelse dog klare sig i en verden med trolde og troldmænd, dværge og drager? Hvis hobbitten skal klare sin farlige opgave, må han være snedig, god til at skjule sig, og god til at bruge sin fantasi ven.

 

Tolkien skrev ”Hobitten” som en børnebog, hvor børnene identificerer sig med den lille hobbit i en verden af store og larmende væsener der træffer beslutninger hen over hovedet på småfolkene. Derfor jubler ungerne når de vældige og kluntede skabninger finder ud af at de ikke kan klare sig uden hobbittens måde at se tingene på. Gang på gang går de drabelige krigere i stå, når de møder problemer man ikke kan hugge sig igennem med en økse, og så må hobbitten træde til, og løse gåder, narre fjender og finde de små spor som andre overser. For med god forstand og gode venner kan man klare alle problemer. Selv en drage.

 

 

Danmarks Ukendte konger

Mange danskere tror stadig at kongerækken starter med Gorm den Gamle. Men Danmark var gammelt allerede da Gorm var ung, og på rejsen gennem fortiden fører jeg rundt gennem den farverige fortid og reder de historiske tråde smukt ud i myternes snørklede landskaber.

 

 

Tempelriddernes hemmelighed

Fra den beskedne begyndelse, som en sammenslutning af asketiske krigermunke, til en position som middelalderens mest brutale og effektive stødtropper. Tempelridderne eksisterede i små 200 år, og de udviklede et velhavende, velorganiseret bureaukrati, med økonomisk og militær magt der spandt over et helt kontinent.

   Da ordenen blev opløst gik fortællingerne om tempelridderne ikke i graven med de grusomt henrettede ledere. I stedet har de spøgt i fantasiens og sammensværgelsernes verden. Hvad er fup og hvad er fakta i historien om de sagnomspundne riddere med det røde kors på brystet? Og hvordan sorterer man i de talrige fortællinger?

   Det fortæller jeg, mens jeg viser rundt på stierne mellem myte og historie, fra korstogsborge i brændende ørkensol, til flammende kætterbål på dugvåde enge.

 

 

Kong Arthur og legenderne om der runde bord

Fra brutale krigerkonger til kristne ridderes søgen efter den hellige gral. Følg kong Arthurs riddere gennem historien, i jagten på en af verdens mest storslåede myter.

 

 

Historierne bag Hobbitten

Som middelalderhistoriker og Tolkien-ekspert viser jeg rundt bag kulisserne i den eventyrverden som J. R. R. Tolkien har skabt, og som man kan se i biograferne i filmatiseringen af ”Hobbitten”. Tolkiens inspiration kom fra de gamle nordiske sagaer og legender, og han brugte dem til at skabe en mytologi og en sammenhængende historie for de mange folkeslag og sprog, drager og uhyrer, troldmænd og dværge som befolker hans verden. Nye rejsende i Tolkiens verden vil få en introduktion til et eventyrligt univers, og garvede Tolkien-fans vil få nyt syn på deres oplevelser i Midgård.